Papa i drugi vjerski vođe uputili apel uoči COP26 za spas planeta

0

Papa Franjo i drugi vjerski vođe u ponedjeljak su uputili zajednički apel Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP26) da iznjedri konkretna rješenja za spas planeta od “ekološke krize bez presedana”.

Skup “Vjera i znanost: Ususret COP26” okupio je kršćanske poglavare, uključujući nadbiskupa Canterburyja Justina Welbya i pravoslavnog ekumenskog patrijarha Bartolomeja, te predstavnike islama, judaizma, hinduizma, sikizma, budizma, konfucionizma, taoizma, zoroastrizma i jainizma.

UN-ova konferencija o klimi održava se sljedeći mjesec u Glasgowu, a papa Franjo smatra da bi  COP26 trebao dati “učinkovite odgovore na ekološku krizu bez presedana i krizu vrijednosti koju trenutno proživljavamo, kako bi budućim generacijama mogli dati konkretnu nadu”.

Zajednički apel vjerskih poglavara, u kojem s klimatska kriza opisuje kao “ozbiljna prijetnja”, predana je talijanskom ministru vanjskih poslova Luigiju Di Maiu i Britancu Aloku Sharmi koji će predsjedati konferencijom u Glasgowu.

“Klimatska kriza je vrlo ozbiljna i naših je ruku djelo”, kazao je Sharma.

Welby, duhovni vođa anglikanaca, pozvao je na uspostavu “globalne financijske infrastrukture koja će se pokajati za svoje grijehe iz prošlosti”.

Također je istaknuo da učinci klimatske krize pogađaju najsiromašnije među nama.

Poglavari su u apelu istaknuli da niti jedna nacija ne može sama uspjeti u ograničavanju prosječne globalne temperature na 1,5 stupnjeva Celzija više u odnosu na predindustrijsko doba niti postići nultu emisiju ugljičnog dioksida.

Ako jedna nacija potone, svi ćemo potonuti”, kazao je vođa sika u SAD-u Rajwant Singh.

“Svatko od nas ima svoja vjerska uvjerenja i duhovne tradicije, ali nikakve kulturne, političke ili društvene granice ili barijere nas ne sprečavaju da zajedno stojimo u obrani okoliša”, rekao je Franjo.

Vatikanski ministar vanjskih poslova, nadbiskup Paul Gallagher, kazao je da se nada da će današnji skup “osnažiti ambicije” sudionika u Glasgowu.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.