Borrell: EU nema jedinstven stav prema embargu na uvoz ruske nafte i plina

0

Nedovoljna je podrška država članica Evropske unije za lančani embargo ili kaznene tarife za uvoz ruske nafte i plina, navode u ponedjeljak njemačke novine Die Welt riječi šefa europske diplomcije Josepa Borrella.

Trenutno, mi u EU nemamo jedinstvenu poziciju po tom pitanju – izjavio je Borrell za novine.

Izvoz nafte glavni je ruski izvor strane valute, i mnogi u EU pozvali su na prekid plaćanja za naftu koja praktično financira rat u Ukrajini, koji Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Neke članice EU inzistiraju na šestom paketu sankcija protiv Rusije, i Bruxelles priprema punu procjenu efekata zabrane uvoza nafte u okviru eventualnih novih mjera.

Rusija je najveći europski dobavljač naftom, sudjelujući u europskom uvozu tog energenta s nešto više od četvrtine, sudeći prema podacima statističkog zavoda bloka Eurostata.

Borrell je kazao da će se o toj temi raspravljati na narednom samitu EU koji bi se trebao održati krajem narednog mjeseca i da ne očekuje nikakvu odluku po tom pitanju prije toga.

– Konačni prijedlog embarga na uvoz nafte i plina još nije za stolom kazao je šef europske diplomacije za njemačke novine, prenosi Reuters.

Share.

About Author

Comments are closed.