Vlada HNŽ-a potpisala Memorandum i Sporazum u okviru projekta COASTING PLUS

0

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i  Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije potpisali su u petak u Neumu Memorandum o razumijevanju “Obalno integrirano upravljanje za održivi turizam”.

Memorandum je potpisan na lokalnoj završnoj konferenciji MED projekta “Prijenos integralnoga upravljanja obalnim područjem za održivi turizam – COASTING PLUS”, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Ističe se kako je premijer Herceg potpisao i Sporazum o suradnji sa sudionicima koji su sudjelovali u realiziranju projekta, odnosno s Donkom Jovićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, Nikolom Zovkom, ravnateljem Parka prirode Hutovo blato, Damirom Mrđenom, ravnateljem Agencije za vodno područje Jadranskoga mora, Marinom Ćorlukom, dekanom Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, Draganom Jurkovićem, načelnikom Neuma i Smiljanom Vidićem, gradonačelnikom Čapljine.

Herceg je u pozdravnom govoru izrazio zadovoljstvo zbog uspješnog realiziranja projekta COASTING PLUS te zahvalio svima koji su pridonijeli provedbi zacrtanih aktivnosti, osobito predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije i razvojne agencije DUNEA.

– Mogao bih dugo govoriti o svim onim projektima na kojima je osvjedočena uspješna, istinski živa, prijateljska i profesionalna suradnja naše dvije županije koja nadilazi i naše administrativne granice. Uzet ću sebi za pravo kazati kako je puno lakše biti produktivan i učinkovit kada surađuješ s prijateljima, s dobronamjernim ljudima. Kao kolega, i u ovoj ću prigodi pozdraviti istaknuto liderstvo župana Nikole, kako u uspješnomu razvojnom putu Dubrovačko-neretvanske županije, tako i njegovih iskoraka kada je riječ o prekograničnoj suradnji, osobito u djelovanju Jadransko-jonske euroregije kojoj zajednički pripadamo – kazao je premijer.

Dodao je kako je prijateljstvo i suradnja dviju županija potvrđeno današnjim potpisivanjem Memoranduma.

Dalje je naglasio da je uloga COASTING PLUS-a značajna, kako u razvitku suradnje s projektnim partnerima iz zemalja Europske unije, tako i u učvršćivanju interne suradnje unutar županije između parkova prirode, znanstvene zajednice, lokalne i županijske vlasti te institucija na drugim razinama.

U tom kontekstu, zahvalio je sudionicima iz HNŽ-a koji su dali značajan doprinos uspješnoj provedbi projekta.

– Za Vladu HNŽ-a, pozitivni učinci uključenosti u projekt COASTING PLUS daleko su veći od onih formalno sadržanih u samomu projektu. Naime, održivi razvitak turizma, uz zaštitu okoliša, jedan je od najbitnijih ciljeva sadržanih u multisektorskoj integriranoj Strategiji razvitka HNŽ-a za razdoblje 2021. – 2027. godine, kao i nedavno usvojenoj Strategiji ruralnoga razvitka za isto razdoblje, koje su, uz ostale strateške dokumente koje imamo, dobra podloga za snažnije sudjelovanje u programima i projektima EU-a. Ne želimo stati na tomu – podvukao je on.

Herceg je zaključio kako je cilj još snažnije poticati sva tijela županijske uprave da se intenzivnije  uključuju u europske projekte, promovirajući ujedno gospodarske, kulturne, prirodne i druge resurse ove županije.

Sudionicima konferencije obratili su se i župan Dobroslavić, načelnik Jurković i Melanija Milić, ravnateljica Razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA), a o projektnim aktivnostima govorile su Svjetlana Stanić Koštroman s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Antonija Odak iz Agencije DUNEA.

Inače, u projektu COASTING PLUS, uz HNŽ, sudjeluju partneri iz Španjolske, Hrvatske, Grčke i Italije.

Ovaj projekt usmjeren je na poticanje koordinacije među ključnim sudionicima u svrhu unaprjeđenja razvitka održivoga i odgovornog obalnog turizma i zaštite okoliša na mediteranskom području.

Jedan od najvažnijih ciljeva projekta jest prenošenje COASTING metodologije na lokalnu razinu.

U provedbi projekta za HNŽ je od velike važnosti bila suradnja s Agencijom DUNEA koja je, u koordinaciji s vodećim partnerom Savezom gradova i općina Andaluzije iz Španjolske, iskoristila iskustvo stečeno u završenom projektu COASTING kao i drugim EU projektima, te HNŽ-u prenijela znanje o metodologiji integralnoga upravljanja obalom za održivi turizam, kaže se u priopćenju županijske vlade.

Share.

About Author

Comments are closed.